lauantai 22. joulukuuta 2012

Go YLE Pohjanmaa!



Karijokelaiset saivat munan seisomaan

Karijokelaismiesten talvipäivänseisauksen tempaus onnistui. Pöydälle nostetut munat saatiin pysymään pystyssä, kuten vanhempi ammattilainen oli ohjeistanut.




Talvipaivanseisauksen aikaan kananmuna pysyy pystyssa
Näin seisoo todistetusti karijokelaisten muna talvipäivänseisauksen tempauksessa. Kuva: Perttu Virtanen
Karijokelaisessa liikkeessä harjoiteltiin kananmunien seisottamista pitkin aamupäivää. Taustalla oli vanhemman herrasmiehen kertomus siitä, että talvipäivänseisauksena se on mahdollista. Mies on kuulemma testannut asiaa jo 40 vuoden ajan.
- Silloin maapallo kierähtää akselinsa ympäri ja on jotenkin kuolleessa kulmassa silloin, kertoo yrittäjä Perttu Virtanen.
Legendan mukaan munan voi saada seisomaan talvipäivänseisauspäivänä tänä vuonna tarkalleen ottaen klo 13.14 ja sitä ennen ja jälkeen parin tunnin ajan. Ja kyllä - se piti paikkansa. Eilisissä harjoituksissa seisonta ei onnistunut, tänään onnistui.
- Minä ja Tauno saatiin munat seisomaan. Ilman apuvälineitä. Tänään se oli selvästi vakaampaa ja muna oli tasapainoisempi kuin eilen. Toinen munista tosin kaatui sitten, kun se oli kaapin päällä, jota joku heilautti, selittää Perttu Virtanen.
Toinen muna jäi seisomaan ja sille on riittänyt Karijoella ihmettelijöitä ja valokuvaajiakin perjantain aikana.
- Jos joku sitä tönäisee, rangaistuksena on siivous.
Mitään varsinaista tekniikkaa munan seisottamiseen ei karijokelaisten mukaan tarvita.
- Paitsi että kädet eivät saa kovin paljon täristä, toteaa Perttu Virtanen.
Legendan mukaan temppu voi onnistua myös syys- tai kevätpäivän tasauksen aikaan, mutta tieteellistä faktaa asialle on vaikea löytää.

Yle Pohjanmaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti